Partners

Volg ons

Erkenningsregelingen

Erkenningsregelingen worden in het algemeen ingesteld om de
economische en sociale structuur van een bedrijfstak te verbeteren en hiermee het imago van de bedrijfstak. Erkende bedrijven verbeteren hun marktpositie, omdat zij voldoen aan de, op grond van de regeling gestelde, kwaliteitseisen. Kwaliteit van het ondernemerschap en het te leveren product worden gegarandeerd.

Erkenningsregeling Bosaannemers (ErBo) controles

Stichting Erkend Groen heeft in 1996 aan de wieg gestaan van de Erkenningsregeling voor Bosaannemers (ErBo) onder het Bosschap. Stichting Erkend Groen adviseerde de Commissie Bosbouwambachten van het Bosschap, en later de ErBo-commissie, over de inhoud en de controle van de ErBo. In opdracht van het Bosschap verzorgde Stichting Erkend Groen de controles van deze Erkenningsregeling tot 31 december 2014.

Per 1 januari 2015 is de ErBo overgegaan naar de Stichting Kwaliteit Bos-, Natuur- en Landschapswerk (SKBNL). Het bestuur van SKBNL bestaat uit vertegenwoordigers van onder andere boseigenaren en aannemersbedrijven.


Sinds 2015 is Stichting Erkend Groen goedgekeurd als controlerende 
instelling (CI) van de ErBo. De controleurs, Corné Smits en Wilg van de Wal, voeren controles
uit bij bedrijven die willen toetreden tot de ErBo, het nulbezoek, alsmede
de tussentijdse controle en de heraudit.Jaarlijks bezoekt de ErBo-controleur de deelnemende bedrijven en controleert deze op naleving van de regels vanuit de ErBo. Hiertoe worden de bedrijven op het kantoor als in het veld bezocht en beoordeelt of het bedrijf voldoet aan de criteria.

Om voor de ErBo-erkenning in aanmerking te komen, moet een bedrijf zich aanmelden bij SKBNL. Daarnaast moet een bedrijf voldoen aan een aantal voorwaarden en verplichtingen. Bijvoorbeeld op het gebied van scholing, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en kwaliteit van werk.

Met de Erkenningsregeling Bosaannemers (ErBo) kunnen bosaannemingsbedrijven zich onderscheiden in de markt. Opdrachtgevers weten dat ze met een ErBo-erkend bedrijf kwaliteit in huis halen. De ErBo kan worden beschouwd als een ‘keurmerk’.

ErBo checklist 2019

Speciaal voor klanten van Stichting Erkend Groen ontwikkelen we jaarlijks een nieuwe checklist die gebruikt kan worden ter voorbereiding op de ErBo controle van dat jaar. Deze service is voor ErBo ddelnemers een handige afvinklijst (checklist) om te bekijken of ze zich goed hebben voorbereid op de controle. Tijdens de controle dient het bedrijf de te controleren documenten beschikbaar te hebben, zodat de controle effectief kan worden afgehandeld.

De checklist voor de ErBo controle 2018 vindt u via de volgende link: Checklist